Tuesday, October 10, 2017

GARAM BULUH HAI O (BAMBOO SALT) - update


Kepentingan garam dalam tubuh manusia.

Garam sangat memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia. Terlebih atau terkurang garam dalam darah boleh sebabkan maut tau.. Namun garam atau nama saintifiknya Natrium Klorida sebenarnya cuma diperlukan dalam kuantiti yang sedikit sahaja untuk mengekalkan fungsi tubuh badan kita. 

Cuba perhatikan di hospital, doktor selalunya akan menyuntik air larutan garam ke dalam tubuh pesakit untuk menstabilkan tekanan darah dan juga fungsi-fungsi organ pesakit untuk menyelamatkan nyawa. Air larutan garam juga digunakan untuk mencuci luka, membasmi kuman juga sebagai antibiotik.

Garam komersil yang dihasilkan secara kimia, adakah menjejaskan kesihatan kita?

Zaman nenek moyang dahulu, garam yang dimakan adalah berbeza dengan garam yang dapati di pasaraya atau kedai runcit zaman sekarang. Kalau dulu, garam dihasilkan secara semulajadi dengan membiarkan air laut yang bersih tersejat di bawah cahaya terik matahari. Garam yang dihasilkan ini mengandungi pelbagai mineral lain selain Natrium Klorida.

Manakala garam zaman sekarang dihasilkan secara elektrolisis yang menyingkirkan semua kotoran dan bendasing, termasuklah mineral yang berkhasiat. Tinggal hanyalah Natrium Klorida (99.8%) dan klorin. Inilah garam komersil yang dihasilkan dengan banyak, cepat dan murah. Cuba intai garam anda di dapur sekarang. Adakah ia berwarna putih bersih? Jika ia, itu menandakan ia mengalami proses pelunturan. Maka, tidak hairanlah ia dikenali sebagai garam bernatrium tinggi yang tidak sihat.

Jangan hairan kalau saya katakan garam tersebut adalah pembunuh tersembunyi di dalam makanan anda! Pengambilan garam bernatrium tinggi ini secara berlebihan akan mengundang pelbagai penyakit berbahaya seperti tekanan darah tinggi, strok, serangan jantung serta kerosakan buah pinggang. Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO) sendiri mencadangkan jumlah maksima pengambilan garam bernatrium tinggi adalah 2400mg sehari untuk mengelak daripada dihinggapi penyakit tersebut.



MEMPERKENALKAN GARAM BULUH HAI-O SEBAGAI MAKANAN KESIHATAN ALAF BARU.




Garam Buluh Hai-O merupakan alternatif kepada garam bernatrium tinggi yang berbahaya. Sejarah garam buluh bermula sekitar 1300 tahun dahulu di negara Korea. Masyarakat Korea pada zaman dahulu telah lama menggunakan garam buluh sebagai makanan kesihatan, ramuan perubatan dan juga untuk mengekalkan awet muda.

Garam Buluh Hai-O telah terbukti dapat membuang toksin dan asid dalam badan. Garam buluh ini berbeza dari garam biasa kerana ia diproses dengan cara yang sangat tradisional untuk mendapatkan mineral yang banyak. Garam ini diperolehi dari air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.  

Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia 3 tahun untuk penyerapan kandungan efektifnya. Kemudiannya garam tersebut ditutup dengan tanah liat dari kedalaman 20 meter. Garam dibakar di dalam relau bagas dan dibakar secara berulang dengan Pokok Pain dan Resin Pain pada suhu antara 1000c sehingga 1500c bertujuan untuk menghapuskan unsur toksin dan logam berat. Antara tujuan lain dibakar secara berulang adalah untuk mendapatkan garam yang bermutu & kaya dengan mineral semulajadi.

Garam Buluh Hai-O diimpot sepenuhnya melalui syarikat pengekspot nombor satu Korea iaitu Kaeam Co. Ltd. untuk dipasarkan di Malaysia. Syarikat Kaeam Co. Ltd. adalah satu-satunya syarikat pengekspot yang diiktiraf oleh negara Korea. Oleh sebab itu, Garam Buluh Hai-O dijamin ketulenannya serta berkualiti tinggi.

Kini anda boleh mendapat manfaat garam buluh melalui produk-produk berasaskan Garam Buluh Hai-O. Siri produk Marine Essence adalah produk kecantikan dan kesihatan luaran berasaskan Garam Buluh Hai-O manakala Garam Buluh Hai-O sendiri terbahagi kepada dua jenis produk iaitu:

1- Minuman Premium Garam Buluh Hai-O (Hai-O Bamboo Salt Premier Drink) 

2- Garam Masakan Premium Garam Buluh (Hai-O Bamboo Salt Cooking Salt) 

Anda cuba lihat perbandingan antara Garam Buluh Hai-O dengan garam bernatrium tinggi biasa:-

Pic

Garam Buluh Hai-O mempunyai 4 keistimewaan utama berbanding garam putih biasa iaitu:

1. Kaya dengan unsur surih dan bahan-bahan mineral. 
Gabungan sempurna bahan mineral yang lengkap dan semulajadi dapat dibekalkan ke seluruh badan dengan lebih berkesan. Mengandungi MAGNESIUM yang tinggi membantu menyerap Kalsium & Kalium yang sangat diperlukan olah badan kita
2. Beralkali tinggi
Dapat mengekal dan memulihkan pH badan yang seimbang. Sifat alkalinya dapat meneutralkan asid dalam badan akibat pengambilan harian yang tiggi Natrium.
3. Anti-pengoksidaan
Meningkatkan kandungan oksigen dalam badan, mencegah serangan radikal bebas dalam badan, membaiki sel-sel badan yang rosak dan memulih fungsi organ dalaman.
4. Detoksifikasi 
Mempunyai fungsi detoksifikasi yang semulajadi dan dapat menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam badan dengan berkesan.

KEGUNAAN & KEBAIKAN GARAM BULUH HAI-O

Membuang toksin dalam badan
Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi
Membantu mengurangkan penyakit ekzema dan alahan
Membantu mengatasi masalah sembelit
Sebagai skrub wajah untuk membuang sel-sel mati dan menyerikan wajah
Sebagai antiseptik untuk mencuci luka dan kudis
Membersih serta melembutkan kulit kaki bila direndam
dan banyak lagi...


GARAM BULUH Premier Drink


Memperkenalkan makanan kesihatan paling laris abad ini iaitu Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink dan Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt Powder.

Garam Buluh Hai-O ini dihasilkan di Korea diperbuat daripada 100% garam organik. Garam yang diambil daripada laut yang kaya dengan mineral berdekatan pulau-pulau Pantai Barat Korea melalui proses yang amat rumit sebelum sedia dimakan.




Dalam proses tersebut, garam yang diperolehi dimasukkan ke dalam buluh muda kemudian ditutup dengan tanah liat sebelum dibakar dalam relau untuk menyingkirkan racun dan logam berat yang berbahaya disamping meningkatkan kandungan nutrisinya.

Garam Buluh Hai-O mengandungi zat magnesium, kalium, kalsium, kuprum, ferum dan zink yang diperlukan badan manusia. Tidak seperti garam biasa yang tinggi kandungan natrium yang boleh menyebabkan penyakit darah tinggi jika diambil berlebihan.


Selain untuk diminum, serbuk Garam Buluh ini juga digunakan sebagai antiseptik. Air larutan Garam Buluh boleh digunakan untuk mencuci muka, berkumur, mencuci luka, merendam kaki dan sebagainya. Garam Buluh berkesan untuk mencuci luka kudis kaki pesakit diabetes (Diabetic Foot Ulcer) serta mampu menpercepatkan penyembuhan luka tersebut.

GARAM BULUH
Premier Cooking Salt

Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt digunakan untuk masakan menggantikan garam putih biasa. Serbuk Garam Buluh ini adalah lebih halus daripada garam putih halus biasa, berwarna sedikit kelabu dan tidak berbau.

Garam Buluh ini sangat sesuai dimakan oleh pesakit darah tinggi ataupun sesiapa sahaja yang ingin menjaga kesihatan kerana mengandungi kandungan natrium yang rendah.

Selain ianya baik untuk kesihatan, penggunaan Garam Buluh ini dalam masakan juga menambah keenakan apa jua masakan anda tanpa perlu menambah perisa tambahan seperti Ajinomoto.




Cara penggunaan Garam Buluh ini sama sahaja seperti garam biasa kerana tahap kemasinannya adalah lebih kurang sama. Cuma untuk permulaan bagi yang menggunakan garam buluh ke dalam masakannya, mereka merasakan agak kurang masin. Tapi lama kelamaan bila mengamalkannya, deria rasa semakin menjadi lebih peka. Malah anda pasti bila anda keluar makan ke kedai, anda merasa masakan mereka sangat masin.

Berikut adalah beberapa kaedah penggunaan garam buluh yang boleh kita amalkan..

6 KAEDAH MENGGUNAKAN GARAM BULUH PREMIER DRINK
***************************************************************************
1) CARA MINUM
- ambil 1 peket garam buluh,masukkan dlm 1 botol mineral pendek (500mls)
- minum dalam tempoh 24 jam
*khasiat :-
- Sepanjang hari badan kekal tenaga krn dlm badan kita penuh dgn garam mineral
- bantu keluarkn asid uric melalui peluh,pembuangan air besar & air kencing

2) CARA HIDU
- letak 1 peket garam atas tapak tangan & letak sedikit air.
- hidu sampai terasa air garam tu masuk dlm lubang hidung hingga ke batang hidung (atau masukkan sedikit2 air garam tu dlm rongga hidung sambil mendongak)
*khasiat :-
- bagi mrk yg hidung tersumbat,mrk yg ada resdung & jerawat kronik..
Slps 20 minit,lendiran akan keluar dari lubang hidung
- resdung akan berkurangan

3) CARA SCRUB
- letak 2 peket garam buluh atas tapak tangan,letak sedikit air
- cubit garam tersebut & buat scrub pd seluruh muka..gonyoh perlahan2 di serata muka..
- slps selesai,bilas dgn air.
*khasiat :-
- muka kelihatan bersih sebersih bersihnya
- kulit muka licin
- jeragat hilang
- parut jewat tanggal
AMARAN* (jgn scrub semasa jerawat sedang penuh di muka)

4) CARA RENDAM KAKI
- masukkan 7 peket garam dlm bekas yg blh muat2 dua kaki
- masukkan kiub ais sehingga berjaya tutup sehingga pergelangan kaki
- lagi bagus masukkan kepingan2 hirisan limau purut
- rendam kaki sehingga ais batu menjadi cair dgn sendirinya
* SEMASA PROSES MERENDAM KAKI
- goyang2kan kaki supaya garam,kiub ais & hirisan kepingan limau purut bergabung
- jika kaki sakit,anda d nasihatkn bangun & berjalan-jalan sedikit,
Berjalan ikut lawan arah jam supaya dapat redakan sakit..
- slps sakit kurang,sambung rendam lagi kaki sehingga ais batu cair dgn sendirinya.
Khasiat :-
- badan,kepala rasa ringan
- jiwa rasa tenang,jiwa rasa kosong 
- hati rasa tenteram,tiada lagi rasa sedih,resah gelisah jika selama ini mungkin byk memikirkan masalah
- kepala rasa kosong,tenang seolah2 hilang rasa masalah.

5) CARA TABUR 
- bagi pesakit kencing manis yang terdapat luka (kebiasannya di bahagian anggota kaki)
- setelah luka di cuci menggunakan NORMAL SALINE,tabur garam buluh d sepanjang pinggir tepi2 luar luka kencing manis
*khasiat :-
- menggalakkan pertumbuhan tisu2 baru dengan cepat
- merawat tisu2 mati (tisu nekrosis)
- meningkatkan garam mineral d kawasan luka
- menggalakkan pengaliran darah yang beroksigen & meningkatkan pengaliran darah ke kawasan luka.

6) CARA KUMUR
- bancuh 2 peket garam ke dalam 3/4 air mineral
- kumur (gargle),gargle dalam keadaan mendongak
*khasiat
- lendiran kahak di kerongkong serta merta akan keluar
- kecutkan gusi yang bengkak
- rawat ulser bibir
- matikan kuman di bahagian rongga mulut
- rawatan kecemasan bagi "sakit gigi" waktu malam

*sebagai hambaNya kita hanya mampu berikhtiar..
Ubat yang paling mujarab hanya dariNya



Video

Tunggu apa lagi?! Dapatkan superfood ini dengan segera.
Cuba sekali pasti takkan bertukar kepada garam biasa lagi dan tidak perlu mengambil supplement yang lain.

Harga pasaran:
Garam Buluh Premier Drink RM149.00 (40 peket)
Garam Buluh Premier Cooking Salt RM 61.30

Untuk dapatkan diskaun harga boleh contact Yana je tau.

Yana Mohd Som 
010.371.2087 @ 019.441.1981

No comments:

Contributors